Menu

13.10.2015 Jednotka spěchala na pomoc k hořícímu hradu (VIDEO)

ČESKÝ ŠTERNBERK: V úterý 13.října 2015 se na hradě Český Šternberk uskutečnilo taktické cvičení hasičského záchranného sboru – požár hradu. Tato historická památka spadá do zásahové oblasti divišovské jednotky, proto hasiči z Divišova nemohli na akci chybět.

13.10.2015 Jednotka spěchala na pomoc k hořícímu hradu (VIDEO)

Informaci o požáru v prostoru hradu dostali hasiči pět minut po desáté hodině dopolední prostřednictvím SMS zpráv do svých mobilních telefonů. O deset minut později spěchaly se zapnutými majáky k hradu dva zásahové vozy.

Dle plánu cvičení i skutečnosti dorazil na místo vůz Liaz z Divišova jako první z povolaných jednotek a přivezl družstvo ve složení 1+3. V době příjezdu již byl na místě velitel zásahu z profesionální stanice v Benešově, který na místo přijel velitelským automobilem. Ten určil místo stání zásahového vozu před hlavní bránou hradu a rozhodl o natažení prvního útočného proudu složeného z několika hadic B a C.

Současně druhé družstvo ve složení 1+3 dojelo dopravním automobilem Avia k Sázavě a zřídilo pomocí čerpadla stanoviště pro doplňování vody pro hradní suchovod. Po celou dobu následného zásahu zajišťovali hasiči z Divišova dopravu vody tímto vedením.

Po natažení prvního útočného proudu dorazil na místo vůz profesionálních hasičů z Benešova s žebříkem. Bylo nutné uvolnit této technice prostor, aby mohla být postavena co nejblíže místu požáru. Proto bylo napájení útočného proudu přesunuto do jiné posilové cisterny a po přeparkování techniky divišovská cisterna doplňovala vodu primárně pro tuto výškovou techniku.

Hasiči z Divišova následně natáhli také druhý vodní proud a spolu s profesionály tak zajišťovali hasební zásah prostřednictvím pětice vodních proudů. Posilové jednotky následně vytvořily další dvě vodní vedení od řeky, jedno přes hradby a druhé po hradních schodech.

Po ukončení cvičení využili hasiči z Divišova možnost společné fotografie s hradním pánem. Po doplnění vody do cisterny se oba vozy vrátily v odpoledních hodinách na zbrojnici v Divišově.

Jednotky zapojené do cvičení:

HZS - Benešov, Vlašim, Uhlířské Janovice
JSDH - Divišov, Trhový Štěpánov, Chotýšany, Teplýšovice, Vranov, Rataje nad Sázavou, Kácov

TEXT A FOTO HZS ZDE. 

Zpět
Zavřít
Zavřít