Menu

05.03.2016 Školení první pomoci okrsku Divišov

DIVIŠOV: V sobotu 3.března 2016 se v odpoledních hodinách uskutečnilo na hasičské zbrojnici v Divišově školení v poskytování první pomoci pro členy sborů dobrovolných hasičů a výjezdových jednotek. Kromě samotné účasti členů výjezdové jednotky na školení se divišovští hasiči podíleli také na organizaci a lektorské činnosti.

05.03.2016 Školení první pomoci okrsku Divišov

V příjemně vyhřáté hasičské zbrojnici v Divišově se účastníci školení sešli hodinu po poledni. První muž okrsku Martin Zeman využil setkání zástupců sborů a informoval je o programu na následující týdny. Poté začalo samotné školení, které bylo v režii členů divišovské zásahové jednotky.

Školení začalo svou nejdůležitější částí, tedy základními životními funkcemi a život zachraňujícími úkony. Každý účastník akce si pak prakticky vyzkoušel nepřímou srdeční masáž na resuscitační figuríně, a to v časovém intervalu pěti minut. Tím přítomní získali praktickou informaci o fyzické náročnosti kvalitně prováděného oživování.




Následovaly další závažné stavy, jako je ztráta vědomí a zejména silné krvácení. Probírala se práce se škrtidlem a tlakovým obvazem. U závažných témat nesměl chybět ani šok a pozornost byla věnována i nebezpečím, která vznikají například po bodnutí hmyzem.

 

Samostatná část byla věnována manipulaci se zraněným, jeho překlápění, nakládání na transportní prostředky, stejně jako polohováním zraněných při různých druzích poranění, jakou je poranění hrudníku, břicha, páteře. Práce při poranění páteře byla doplněna o způsoby nasazování krčního límce.

Program skončil dle plánu pět hodin odpoledne. Z divišovské výjezdové jednotky se akce zúčastnilo deset osob a jeden člen SDH Divišov, který není v jednotce zařazen.

Zpět Vytisknout stránku
Zavřít
Zavřít