Menu

13.05.2015 Osmihodinový zásah u rozsáhlého požáru budovy (FOTO)

ČESKÝ ŠTERNBERK: Ve středu ráno v sedm hodin byla divišovská výjezdová jednotka požádána krajským operačním střediskem hasičů o pomoc u nahlášeného požáru domu v Českém Šternberku. Během následujících minut vyjeli členové jednotky ve složení velitel plus tři členové družstva na ohlášené místo. Volající na tísňové lince oznámil, že v prostoru nad nádražím v Českém Šternberku hoří dům a že plameny jsou již viditelné i z větší vzdálenosti. Mohutný černý dým byl viditelný z velké dálky.

13.05.2015 Osmihodinový zásah u rozsáhlého požáru budovy (FOTO)

Jednotky směřující na pomoc k požáru snadno poznaly, že se jedná o velmi závažnou událost.

Při příjezdu první jednotky na místo požáru, kterou byla profesionální jednotka z Vlašimi, se ukázalo, že rozsáhlý dům je již celý v plamenech. V krátkém sledu poté dorazili také hasiči z Ratajů nad Sázavou a Divišova, následováni profesionály z Benešova a dobrovolnou jednotkou z Trhového Štěpánova.

Bylo zřejmé, že hasiče čeká náročná a dlouhá práce. Po průzkumu situace na místě určil velitel zásahu rozdělení jednotek k jednotlivým činnostem. Divišovští hasiči dostali za úkol vytvořit čerpací stanoviště pro plynulé doplňování vody zasahujícím jednotkám u ohně.

Hasiči nalezli vhodné místo pro zřízení čerpání a přistavili k němu zásahový vůz. Jednotka musela natáhnout několik stovek metrů dlouhé vodní vedení od řeky Sázavy k přečerpávací cisterně profesionálních hasičů. Vodní vedení muselo také překonat kolejiště dráhy, což hasiči vyřešili protažením vodního proudu pod kolejemi, čímž byl zajištěn plynulý provoz vlaků a nebylo nutné přerušovat čerpání.

FOTOGRAFIE Z MÍSTA UDÁLOSTI NALEZNETE ZDE.

Náročné bylo také zprovoznění sání vody z řeky do čerpadla automobilu, neboť na měkkém jílovitém podkladu a několik metrů vysokém převýšení se vytvořila řada problémů. Do jejich vyřešení další jednotky zajišťovaly potřebnou vodu z cisteren, po zprovoznění čerpacího stanoviště se situace s vodou zrychlila a zjednodušila.

Zásah jednotek trval do druhé hodiny odpoledne, kdy velitel zásahu rozhodl o ukončení prací. Divišovská jednotka dostala za úkol provedení dohledu nad požářištěm, během kterého zlikvidovala opět se rozhořívající plameny v dřevěné části zničeného objektu. Na hasičskou zbrojnici se hasiči po prvotním výjezdu vrátili ve tři hodiny odpoledne.

Až do večerních hodin pak prováděla jednotka pravidelné obhlídky místa požáru, aby nedošlo k jeho dalšímu rozhoření.

Zpět
Zavřít
Zavřít