Menu

16.08.2015 Bahno z polí se prohnalo Radonicemi (FOTO)

RADONICE: O technickou pomoc při likvidaci bahna a vody po průtrži mračen byla v neděli 26.8.2015 v podvečer požádána jednotka hasičů z Divišova. Hasiči byli potřeba v obci Radonice, kterou se po průtrži mračen prohnalo bahno a přívaly vody.

16.08.2015 Bahno z polí se prohnalo Radonicemi (FOTO)

Tísňovou zprávu z krajského operačního střediska přijali divišovští hasiči sedmnáct minut po páté hodině odpoledne a na místo vyrazilo zásahovým vozem výjezdové družstvo o sníženém stavu 1+3. O dalších deset minut byla jednotka na místě.

Zemědělci na přilehlém poli nad obcí provedli zemědělci úpravy, po kterých bylo pole zcela rovné. Přívalový déšť při středně silné bouři pak stačil k tomu, aby se bahno a voda prohnalo obcí s velkou silou.

Rodinný dům, stojící u hlavní cesty v Radonicích zasáhla silná vlna bahnotoku, po které zůstala u domu vodní laguna. Z té začala voda rychle prosakovat do vnitřních prostor domu. V době příjezdu hasičů z Divišova na místo déšť opadl, kvůli umístění stavebního materiálu však laguna nemohla sama odtékat.

Hasiči odčerpali vodu do nejnižší možné úrovně, což komplikovaly nečistoty v laguně. Poté se přesunuli o dva domy vedle k další laguně, která však již částečně odtekla a čerpání tak nebylo nutné.

Jednotka se vrátila zpět na základnu po šesté hodině, bylo potřeba ještě vyčistit sací koš savice a omýt zásahový automobil, který dostal při cestě na zablácených silnicích po průtrži zabrat.

Podobná situace se na stejném místě opakovala po dalším večerním dešti, tentokrát se však obešla bez zásahu hasičů z Divišova. Bahno se prohnalo také dalšími třemi zahradami v obci. Situace se stejným způsobem opakovala za posledních pět let potřetí.

 

Zpět
Zavřít
Zavřít