Menu

17.09.2015 Hromadný pád cyklistického pelotonu

PLASY: V týdnu od 14. do 19.září 2015 se nedaleko Plzně uskutečnil další ročník mezinárodního cvičení dobrovolných i profesionálních záchranářů a hasičů Rescue Patrol 2015. Jedná se o výjimečné setkání všech, kteří mají zájem o prohlubování znalostí, zejména při likvidaci hromadných neštěstí a mimořádných událostí v těžko dostupných místech.

17.09.2015 Hromadný pád cyklistického pelotonu

Akce je také specifická svojí délkou. Šest dnů téměř neustálého nasazení do jedné simulované akce za druhou důsledně prověří připravenost a charakter jednotlivých zasahujících družstev. V neposlední řadě se jedná o příjemné setkání hasičů, policistů, vojáků, záchranářů, ale i studentů zdravotnických škol, kteří mají vzácnou možnost spolupracovat s již „hotovými" záchranáři a hasiči.

Přestože se divišovská jednotka akce nezúčastňuje, byli jsme se na kousek podívat. Naše letošní návštěva na akci připadla na čtvrtek. Dopolední program byl volnější, naplněný odborným seminářem a možností nákupu vybavení za zvýhodněné ceny od partnerů akce. V odpolední části pak přišla na řadu jedna ze dvou hlavních akcí dne.

Tou byla hromadná nehoda cyklistického pelotonu při soutěži. Tyto události při organizovaných soutěžích, kde cyklisté jezdí velkou rychlostí těsně vedle sebe, jsou velmi nebezpečné a přinášejí často těžká zranění účastníků akce. A právě takový zásah čekal na účastníky akce ve čtvrtek odpoledne.

Do soutěžního pelotonu vjelo osobní auto s nepozorným řidičem a způsobilo hromadný pád asi dvaceti sportovců. Ti v úzkém a špatně dostupném místě zůstali zaklíněni ve změti zničených kol a těžce zraněných.

Po oznámení na tísňovou linku na místo jako první dorazil velitelský vůz profesionálních hasičů, tím byl také dán velitel zásahu, který okamžitě na místo povolal posilové techniky, zdravotníky a psychology. Akce začala a likvidace hromadného neštěstí mohla začít. Jak akce probíhala, nejlépe zachycují videa a fotografie v naší fotogalerii.

Sluší se připomenout, že po setmění na účastníky akce čekala další hromadná událost.

 

Zpět
Zavřít
Zavřít