Menu

26.05.2015 Zachránit tonoucího lanem vyžaduje pravidelný výcvik

DIVIŠOV: V úterý 26.května si divišovská výjezdová jednotka naplánovala na pozdní odpoledne výcvik vodní záchrany. K tomu účelu se přesunula k vodní hladině, aby byl výcvik maximálně praktický. Dvouhodinový program nabídl účastníkům aktivní možnost nácviku záchrany tonoucího ze břehu. V úvodu výcviku se hasiči seznámili s vybavení vodních záchranářů. Základní jsou osobní ochranné prostředky, mezi které se řadí, přilba, suchý nebo mokrý oblek a plovací vesta.

26.05.2015 Zachránit tonoucího lanem vyžaduje pravidelný výcvik

Kromě těchto základních prostředků je nutné znát také vybavení pro záchranné činnosti, jejichž základem je házecí pytlík.

Ten patří mezi základní záchranné pomůcky při všech činnostech vodní záchrany, neboť se jedná o velmi skladný, mobilní a efektivní pomůcku pro záchranu tonoucích, kteří spolupracují se zachránci. Jedná se o házecí záchranný prostředek.

Po teoretické přípravě se jeden z hasičů oblékl do suchého obleku, aby v roli figuranta vydržel dlouho ve vodě. Ostatní pak zkoušeli házení s pytlíkem od různých výrobců a s různou délkou lana. Velký důraz byl kladen na první hody s házečkou ve smotaném stavu, které jsou nejefektivnější. Účastníci sami rychle vyhodnotili, že jsou velké rozdíly mezi jednotlivými házečkami a jak důležité jsou první hody. Podobné výcviky budou následovat.

Fotografie z výcviku naleznete zde.

Zpět
Zavřít
Zavřít