Menu

31.08.2015 Moderní svolávací systém se osvědčil hned při prvním výjezdu

DIVIŠOV: Divišovská výjezdová jednotka má za sebou další měsíc fungování, pojďme se podívat, co nového se u hasičů v druhém měsíci prázdnin událo. Nejzásadnější novinkou je nepochybně zavedení nového svolávacího systému členů výjezdového družstva. Jednotka dlouhodobě nebyla spokojena se stávajícím svolávacím systémem, jelikož prodleva mezi vyhlášením poplachu jednotlivým členům družstva přesahovala i sedm minut, což způsobovalo nemalé komplikace při výjezdu k mimořádným událostem.

31.08.2015 Moderní svolávací systém se osvědčil hned při prvním výjezdu

Hasiči proto hledali modernější řešení a našli.

Volba padla na systém FIREPORT, který se také po kontaktu s firmou podařilo velmi operativně a rychle zprovoznit. Celý proces implementace a napojení na krajské operační středisko trval necelé dva dny. Než mohla jednotka vyzkoušet novinku v praxi při své schůzce, ostrý výjezd k požáru návěsu na dálnici D1 (celý článek zde) ukázal, jak správnou volbou tento systém je.

Pokud bychom měli shrnout zásadní výhodu novinky proti minulosti, tak v současnosti všichni členové jednotky dostávají poplachovou SMS zprávu ve stejnou dobu, průměrně pak navíc o pět minut dříve, než tomu bylo u starého systému. Pozitivem jsou také rozumné provozní náklady a následná zpětná vazba v přístupu do internetového rozhraní.

Z hlediska výjezdů bylo nejnáročnějším dnem srpna pondělí desátého, kdy byla jednotka požádána o pomoc hned dvakrát. V odpoledních hodinách spěchal zásahový vůz na pomoc do Českého Šternberka k odstranění padlého stromu na vedení (celý článek naleznete zde).

Náročnější byl pak noční zásah družstva v obce Bělčice u Ostředku, kde hořelo v budově továrny na zpracování pneumatik. Jednotka při zásahu požívala také dýchací techniku a zásah trval několik hodin (celý článek zde).

V polovině srpna skončily dlouhé týdny sucha, po kterých přišly přívalové deště. Ty s sebou strhly bahno z polí v Radonicích a situace si vyžádala pomoc hasičů z Divišova (celý článek zde).

Jednotka vyjížděla na pomoc i v úterý 18. srpna k větvi stržené vozem odtahové služby a na konci týdne pak spěchala k ohlášenému požáru nedaleko dálnice D1, ze kterého se vyklubalo neohlášené pálení (celý článek zde).

Kromě toho hasiči z Divišova zahájili pravidelnou odbornou přípravu na podzimní cvičení v Přestavlkách.

Zpět
Zavřít
Zavřít