Menu

Činnost JSDH Divišov od 25.11.2019 do 29.02.2020

Výjezdová divišovská jednotka má za sebou klidný závěr loňského roku a perný leden i únor. Celkem hasiči z Divišova od závěru listopadu 2019 do konce února 2020 zasahovali u 12 událostí. O pomoc byli žádáni hasičským záchranným sborem zejména u ohlášených požárů a technických zásahů.

Činnost JSDH Divišov od 25.11.2019 do 29.02.2020

Kalamita v lesích, způsobená kombinací sucha a kůrovce, se projevuje na obrovském vytěžování lesů v okolí Divišova. To následně přináší vypalování větví a porostů, což má za následek velké množství výjezdů hasičů. Při hasičských výjezdech se jednalo nejčastěji o nehlídané, nebo neohlášené pálení.

Druhým průvodním jevem začátku letošního roku bylo silné větrné počasí. Oproti letům minulým, kdy začátkem kalendářního roku zasáhlo Česko několik orkánů, byla letošní situace jiná. V minulosti se vždy jednalo o jednorázové vichřice, po kterých se počasí rychle vrátilo do zimního standardu. Letošní únor sníh nepřinesl, zato vichřice střídala jedna druhou, a to zejména během února. Evropu zasáhla nejsilněji bouře Sabina, která se nevyhnula ani Divišovu a okolí. Divišovská jednotka v té souvislosti vyjížděla ke čtyřem padlým stromům, z toho jeden se ocitl na dálnici D1, naštěstí ale vážnější problém žádná z těchto událostí nepřinesla.

Zimní období tradičně věnují divišovští hasiči intenzivní odborné přípravě. Pravidelné tělocvičny umožnily opakovací školení potřebných znalostí v oblasti první pomoci, lanových technik i dalších nezbytných znalostí a dovedností. Pro nové členy jednotky je tato příprava často prvním praktickým setkáním s danými činnostmi. Na programu bylo také zlepšování fyzické kondice. Velitelé absolvovali povinná školení na stanici profesionálních hasičů v Benešově.

Dva členové jednotky byli vysláni na kurz Nositelů dýchací techniky, po úspěšně složených zkouškách tak má potřebné oprávnění k práci v dýchacím přístroji, 11 členů jednotky. Proběhlo také povinné každoroční přeškolení na obsluhu motorových a rozbrušovacích pil. Hasiči také permanentně věnují velké úsilí k udržení výjezdové cisterny v zásahu schopném stavu.

Zpět
Zavřít
Zavřít